Ако вече сте сгодени и светлият празник предстои, вероятно ще ви е интересно да разберете, какви са новостите в света на сватбите за 2019 година.

 

Индивидуалност и лично присъствие

Това е най-мощната и важна тенденция при сватбите на 2019. Техният характер се определя изцяло от индивидуалностите, предпочитанията и вкусовете на празнуващата двойка. Къде и как да протече празникът, многолюден или по-камерен да е, пищен или изискан и стилен, каква да е церемонията, костюмите, музиката, храната – всичко зависи от желанията на булката и младоженеца. Няма непоклатими традиции и правила. „Трябва“ е тотално изместено от „искам“.

Сватбата все повече се превръща в разказ за историята и мечтите на двойката, в израз на усещането им за щастие и споделеност.

 

Нараства важността на локацията

Вече не се подразбира от само себе си, че сватбата ще е в лъскав ресторант. Все по-често тя е на открито – в градината, на полето, на морския бряг, край природни и исторически забележителности. Това дава огромни възможности за постигане на незабравими преживявания за гостите и уникалност на празника като цяло.

 

време за сватбаБроят на гостите намалява

Сватбите с 200 и повече гости, повечето от които двойката не познава, продължават да намаляват. По-малкият брой поканени позволява по-ефективна организация и по-неформално общуване, повече внимание за всеки и по-вълнуващи забавления. Целта е гостите не просто да присъстват, а да преживеят вашия празник и да го запомнят.

Това важи особено за вечерните сватби, при които се цели постигане на атмосфера на близост и споделеност, характерни за семейни и приятелски събирания.

 

 

Минимализъм и еконастроениядекорация за сватба

Пищността и помпозността все повече отстъпват пред стилни и изчистени като форма декорации, компенсиращи показното разточителство с качеството на материалите, с много цвят и текстура. В украсите се използват предимно живи  цветя и натурални материали – клонки, треви, хартия и пергамент, ратан, коноп, юта. Неподлежащите на рециклиране помощни материали и предметите за еднократна употреба са почти забравени.

 

Храната и напитките като преживяване

Днес едва ли можете да смаете някого с ресторантски ястия. Затова все повече двойки през 2019 година ще избягват на сватбата си традиционното няколкостепенно меню и ще превръщат храната в атракция, в начин за общуване и съпреживяване.

 

бар за сватбаБаровете на самообслужване

Продължават да са актуални различните като тип и съдържание барове на самообслужване – независимо дали са за напитки – чай, кафе, бира; за хапки и салати или за сладолед, дребни сладки и сладкиши, плодове. Редом с изисканите деликатеси можете да предложите домашно приготвени сладки и разядки. Все по-често на гостите се оставя да комбинират и довършат сами предлаганата храна – да напълнят палачинката си, да овкусят салата си и т. н. Задължително е да предложите меню и за вегетарианци, дори и сред присъстващите те да са малко на брой.

 

Подреждане на масите

За основното хранене малките маси за до 8 човека се заместват с подредени дълги блокове. В центъра им с добра видимост отвсякъде се определя мястото на младоженците. Декорацията на масите се свежда до живи цветя или дори само до няколко зелени клонки в средата. Затова пък покривките са луксозни, съдовете – красиви и стилни, а чашите – от качествено стъкло, цветни или от ефектен кристал. Приборите, според избрания стил и тема, могат да са с ефект на злато, сребро, мед.

 

Много е трудно да се разделят елементите на добрата сватба на главни и второстепенни. Но когато отговорите на основните въпроси по организацията ѝ, остават тези, които носят вашият личен почерк и ще я превърнат във вашето най-важно лично събитие.

 

Тук ще намерите втората част на публикацията – https://eventplus.bg/tendentsii-pri-svatbite-za-2019-chast-vtora/