Сякаш вчера детето ви направи първите си крачки. А вече завършва училище и балът буквално предстои. На тоалета все му е нужно доизкусуряване, не е ясно каква кола ще откара съкровището ви и се чудите дали ще се справите със снимането сами. Неволно се поддавате на предабитуриентската треска и списъкът с роднините и приятели, които ще поканите, набъбва и застрашително надхвърля капацитета на жилището ви.

 

Поставете ясни рамки и ги следвайте стриктно

Да, възбудата и еуфорията около абитуриентския бал нараства с всеки изминат ден и повечето родители накрая губят контрол. Всичко се оказва доста по-скъпо от предвиденото, разходите растат, абитуриентката/абитуриентът са все по-нервни и несигурни в избора на рокля/костюм, обувки, бижута. Може да се наложи да вземете заем и мисълта, че след бала предстоят изпити и издръжка на студент, често ви буди нощем.

Вземете се в ръце, прегледайте финансите си и поставете ясни рамки – лимит за разходите като цяло, разумен брой на поканените гости вкъщи, прилична кола от близък, приятел с добри фотографски умения. Най-голямото перо в разходите е нормално да е за дрехи, обувки и аксесоари, за куверт за абитуриентската вечер и/или за екскурзия. Но и те могат да бъдат поставени под контрол, стига достатъчно рано и категорично да сте обсъдили всичко с порасналото си слънчице.

 

Празникът е за абитуриента, не за родата до девето коляно

Все по-често на абитуриентските балове гостите са колкото на сватба. Ако при това направите грешката да ги съберете вкъщи преди самото изпращане на абитуриента, атмосферата се нагнетява, всеки дава акъл, иска да се докосне до виновника за празника, да го прегърне, да се снима с него. Младежът/девойката се изнервя, изглежда припрян, намусен и не особено възпитан, и се старае час по-скоро да се измъкне от къщи.

Трябват ли ви цялата тази показност и главоболие? Защо са ви всички тези хора? Не са ли достатъчни бабите, чичовците и лелите, които наистина се вълнуват от всяка крачка на порасналото ви дете?

 

Веднъж човек е абитуриент

Да, в интерес на истината веднъж човек е на 18 и веднъж е абитуриент. Мигът наистина е неповторим. И ако сте решили, че няма да жалите средства, за да се чувства отрочето ви в този миг като принц или принцеса (и можете да си го позволите), направете го.

Съставете си пълен списък с всички задачи. Особено ако изпращате дъщеря, ще се учудите, колко много са те и как съвсем не се изчерпват с тоалет и хапване за изпращачите. По стара традиция в повечето домове преди бала се правят ремонти, което допълнително напряга обстановката.

Съществува разумен и лесен начин да осигурите на детето си перфектния бал без напрежение и нерви. Достатъчно е да поверите организацията му на професионална агенция. Тя си партнира със специализирани магазини, ателиета, фризьорски салони и гримьори. Има опит, знае колко променливи и несигурни са мненията и желанията на абитуриентите и това не довежда екипа ѝ до истерия. Поддържа професионални отношения с музиканти, фотографи, аниматори и декоратори. Ще ви помогне да наемете кола, а защо не и бижута. Ще ви осигури кетъринг, ако държите да посрещате гостите вкъщи, или подходящо заведение. При това е твърде вероятно да договори по-добра оферта, отколкото бихте успели вие.

Парите, платени за услугата на агенцията, ще ви спестят много време, лутане, нерви, погрешни стъпки, които също струват пари. И освен това – тя наистина ще се побере в предварително уточнения бюджет, което вие трудно ще постигнете сами. Възможни партньори за организацията на важното събитие ще откриете на https://eventplus.bg/.

 

Последният училищен звънец скоро ще удари. Готови ли сте за бала?