Сватбата е едно от най-големите събития в живота ни и затова е важно да планираме детайлите възможно най-отдалеч. Какво означава това?

За организиране на сватба стъпка по стъпка е нужно да си предвидим време за важните неща, които не трябва да пропускаме, а именно:

 

1. Изберете дата за сватбата

Датата е определено нещо, за което трябва да помислите при организиране на сватба стъпка по стъпка. Изберете я така, че да имате достатъчно време с организацията, без да пропускате нищо от списъка. Най-добре е да разполагате с минимум 6-8 месеца преди събитието, за да има време за всичко. Все пак при организиране на сватба стъпка по стъпка е възможно да изникне нещо непредвидено. Затова, по-добре да имаме време.

 

2. Планирайте бюджета си

След датата, бюджетът е най-важното нещо, свързано с организирането на сватбата. След като решите какъв ще е той, придържайте се към него, за да планирате всеки отделен елемент от предстоящото събитие.

 

3. Намерете вашето място

В зависимост от датата, която сте избрали, трябва да проверите дали мястото, което искате, е свободно. Съветваме ви възможно най-скоро след като изберете датата да се ориентирате към хотел и/или ресторант за вашата сватба. Особено през летните месеци е доста натоварено и може да останете разочаровани, че всички подходящи дати вече са заети. При избора на място се водете не само от датата и бюджета, а и от това какво ви предлагат като меню, като обслужване, украса и всичко останало.

 

4. Изберете тема на сватбата

Всяка сватба има тема. И вашата трябва да е такава. Какъв искате да бъде нейният стил? Винтидж, рустик, модерен, от приказките, класическа или друг? С избора на тема и стил, следва цветът, а от него зависи декорацията. Има възможност да подберете два цвята, ако предпочитате, но трябва да внимавате – единият да е основен, а другият да го допълва.

След като решите всички тези неща, идва време на сватбения мотив. Той е символ, който ще бъде включен в поканите и в декорацията, ако желаете. Чудесни примери са: гълъб, различни цветя или плодове в зависимост от сезона, вашите букви и др. Помнете, че всички тези малки неща правят впечатление и създават празнично настроение не само за вас, но и за всички гости.

 

5. Списък с гости

При организиране на сватба стъпка по стъпка списъкът с гости е важен за доброто планиране. След като определите точната бройка или поне приблизителна, дайте я на ресторанта, за да знаят относително колко хора да очакват.

 

6. Подбор на меню за сватбата

При избора на сватбено меню е важно да се съобразите с всички вкусове. Със сигурност ще има хора, които са алергични или с предпочитания към храната. Подберете менюто така, че всеки да бъде доволен. Тортата също е важна част от голямото събитие. Не я оставяйте за последния момент, за да няма неприятни изненади. Повече идеи за декорация на сватбено меню можете да откриете и тук.

 

7. Ангажиране на фотограф и видеооператор

Най-красивият спомен от сватбеното тържество са снимките. Тъй като повечето фотографи и видеооператори са целогодишно ангажирани, няколко месеца преди датата е добър вариант да обсъдите вашите очаквания от фотосесията и видеозаснемането.

 

8. Рокля за булката, костюм за младоженеца и всичко останало, необходимо за вашия голям ден

Не оставяйте роклята, обувките и всичко останало за последния момент. За да сте спокойни и да върви организацията добре, най-късно 2 месеца преди сватбата е добре да сте се спрели на рокля, съответно костюм и всички допълнителни аксесоари.

 

9. Избор на музика, DJ

Музиката е важна част от събитието. Помислете дали искате да има музика на живо, DJ или подбран микс с песни. Всичко зависи от стила на сватбата, мястото /някои хотели предлагат като опция/, както и от вашите лични предпочитания.

 

10. Изпращане на сватбени покани

Най-късно 1 -1,5 месец преди събитието трябва да изпратите поканите, за да имат време да ви потвърдят в приличен срок. В зависимост от сезона, този срок може да бъде и по-дълъг, например 2 месеца преди сватба през лятото. Тогава обикновено хората почиват, пътуват и е хубаво да знаете по-отрано кой ще присъства. Разбира се, дизайнът, бройката и всичко останало трябва да бъде уточнено няколко месеца преди това.

 

За да не пропуснете нещо важно при организиране на сватба стъпка по стъпка, следвайте този списък. Направете си план-график за всяка от стъпките, за да не оставите всичко за последния момент. И не на последно място – радвайте се. Бъдете щастливи, защото това, което предстои, си заслужава усилията.