Изборът на меню за сватба е важна част от целия празник. Важно е то да бъде не само разнообразно, за да задоволи вкуса на гостите, както и потребностите им, но също така да бъде красиво декорирано.

Съвети при избор на меню за сватба

Преди да изберете вашето меню за сватба, е важно да знаете колко гости очаквате. След това идва време за бюджета. Спрямо него ще определите какво да включите в менюто. Обикновено изборът на меню за сватба се свежда до напитки, салата, основно и десерт, като може да има и предястия.

Добро решение е да предложите поне 2 вида от всяко нещо, за да има възможност за избор, особено за хората, които са под специален хранителен режим или имат алергии.

Важно за цялостното събитие е каква е темата на сватбата, защото от нея зависи и менюто. Ако искате всичко да е автентично, трябва да се вгледате и в най-малките детайли: как е декорирана масата, чиниите, самите ястия и пр.

При сервирането на меню за сватба е все по-модерно то да бъде интересно и нестандартно. Ако вашата сватба е нестандартна и ако темата й го позволява, може да използвате някои от 19-те свежи идеи за декорация и поднасяне на сватбено меню /възможно е само част от менюто да бъде на самообслужване – вие решавате/.

1. Предястия

Интересен и иновативен начин да представите предястията от сватбеното меню е като ги отделите. Щанд за предястия, маса или друг обособен кът като част от цялостната тема и декорация на сватбата е красив начин да създадете атмосфера и настроение. Така няма да ангажирате гостите колко и как да хапват. Към предястията се включват всякакви видове хапки, ядки, брускети и други, чиято цел е да заситят глада, докато дойде основното.

2. Специалитети

Колкото и да е нестандартно вашето сватбено меню, все пак може да включите и някой специалитет, типичен за страната или подходящ за темата.

3. Безалкохолни напитки

Напитките могат да бъдат обособени по няколко различни начина като част от вашето сватбено меню. Като отделен бар, със сервитьори, на самообслужване, в отделен кът и др.

4. Алкохол и коктейли

Няма как да пропуснем алкохола като част от всяко меню за сватба. Закоктейлите е важно да бъдат свежи, добре украсени и поднесени с любов за добро настроение и бурни танци.

5. Плодов бар

Ако сватбата ви е през пролетта или лятото, със сигурност трябва да включите сезонни плодове като част от сватбеното меню и декорацията.

 

6. Тематични изненади за хапване като част от декорацията и вашето меню за сватба

Декорацията и менюто са тясно свързани. Използвайте въображението си и подсигурете автентични сватбени декорации, които могат да се хапват – бисквитки с формата на пръстени, обувка, букет, жартиер и всичко останало, което е със сватбени мотиви.

Още интересни предложения за декорация на сватбено меню:

7. Тематичен бар

Ако сватбата ви е с тема море, може да изберете подходящ тематичен бар с напитки, декорации от морски елементи и цветове, десерти във формата на миди, раковини и всичко останало, което ще запали въображението ви. Ако тематичният бар е добре организиран, нищо чудно и гостите ви да се снимат край него.

8. Солен бар

Всички соленки, кроасани, питки и други вкусни тестени изделия са добре дошли като част от идеалното меню за сватба.

9. Пица

За любителите на пицата, италианската храна и изкушения, може да включите няколко вида пица.

10. Сладолед 

За една прекрасна пролетна или лятна сватба с вкус на сладолед. Само че имайте предвид, че ще ви трябва фризер, за да не се разтопи.

11. Грозде и сирена за автентично аристократично изживяване

12. Бар с топли напитки

13. Бира – любимата напитка трябва да бъде включена в менюто.

14. Домашна лимонада и/или други домашни сокове

15. Салатен бар

16. Основно ястие

Има два варианта за поднасяне на основното ястие – да бъде поднесено отделно, индивидуално за всеки или друг вариант е да бъде обособено отделно, като всеки гост да може да избира каква гарнитура да си добави. Вторият тип е по-предпочитан, заради гъвкавостта при сервирането.

17. Морски бар

Това обособено място е за любителите на морски дарове и риби. Погрижете се да бъдат добре декорирани, за да пасват с цялостната визия на сватбата. Този тип поднасяне на храната, част от меню за сватба, е много подходящ за летния сезон на открито или в ресторант/хотел в близост до морето.

18. Вегетариански изкушения
Помислете и за вашите гости, които са със специален режим на хранене. Дори да не обособите отделно място, подберете вегетариански изкушения, с които да ги зарадвате.

19. Кът с десерти

Освен сватбената торта, като финал на вашето сватбено меню, може да има и допълнително красиво декорирани десерти. В различни плата или оформени във формата на сърце, те ще внесат допълнително атмосфера в прекрасния сватбен ден. Най-често десертите се обособяват в отделен кът, но е възможно и те като основното да бъдат поднесени.