От 1 януари България пое за първи път в своята история председателството на Съвета на Европейския Съюз и привлече вниманието на всички европейски държави. Това е едновременно огромен шанс и сериозно предизвикателство за страната ни – най-мащабното събитие, което някога се е провеждало тук.

През следващите 6 месеца се очаква целият елит на Европа да посети страната – над 25 000 делегати, които ще са подпомагани от над 200 доброволци. Всички те ще бъдат настанени в повече от 20 хотела, а очакваният брой нощувки може да надхвърли 40 000.

В календара на председателството са включени близо 300 събития, едно от които ще бъде и ключовата среща на върха, 25 събития на високо ниво и 12 неформални срещи. Логично е да се очаква, че много от гостите по време на форумите, ще се върнат по-късно отново в страната, но този път като туристи с цел развлечение или за да правят бизнес, а това са инвестиции и звезден шанс България наистина да се превърне в регионален лидер на Балканите.

Председателството ще бъде и най-мащабното събитие, до което хотелиерският бизнес някога се е докосвал. То предоставя уникалните възможности за активно популяризиране и рекламиране на България като туристическа дестинация.

Министерството на туризма е предвидило 6 ключови събития за този период, свързани със сектора. Първото важно събитие от най-високо ниво ще е през февруари. Тогава се организира среща на министри от държавите членки на ЕС с основен фокус туризъм и икономически растеж. Освен нея Министерството на туризма работи по още 5 събития, които ще бъдат реализирани в първите 6 месеца на годината, когато България ще председателства съвета на ЕС. Сред тях са среща на високо ниво по темата туризъм и икономически растеж, кръгла маса за дигиталната трансформация, среща във Варна на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, кръгла маса за културния туризъм във Велико Търново и др.

Съвместно с Китайската народна република се подготвя и туристически форум в Пекин през април 2018 г, което е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива „ЕС-Китай 2018 – година, посветена на туризма“ /„2018 EU-China Tourism Year“/