Личните ни празници са вълнуващи и запомнящи се, създават и укрепват връзките между близките, приобщават новите членове на фамилията, формират базата за семейната митология. В същото време те са израз на много интимни преживявания – сродявания, юбилеи, кръщенета, рождени и имени дни. Затова все още мнозина си мислят, че най-доброто място за тях е домът, и най-добре ще ги подготвят сами – с двете си ръце и със сърцето си – така, както са го правели родителите им и техните родители.

Но то е все едно да очаквате новините да ги съобщава глашатай с тъпан, вместо да ги следите на екрана на смартфона си или на плазмата.

 

Когато посрещате гостите вкъщи

Най-напред е почистването. И подреждането и украсяването. И разбира се – притесненията, какво ще си помисли за дома ви и обзавеждането снахата на третата братовчедка по майчина линия, която била от „голямото добро утро“.

После е пазаруването. И готвенето. И нервите около завъртените ястия, които се получават всеки път перфектно, но точно този не стават; трепетното очакване да бухне питата и да се опече добре сладкишът.

Накрая остава да набутате в маломерните помещения на тристайния апартамент всички гости. А те – току виж – дошли наистина всички, даже и тези, дето сте поканили от куртоазия, не защото си общувате.

На самия ден посрещате, настанявате, забавлявате, сервирате, отсервирате, изпращате, миете, разстилате на тези, дето ще спят у вас. Следва отново голямо чистене.

Другите празнуваха. Вие оставате с чувство за изпълнен дълг и с благодарност си мислите, че делниците са повече от празниците и тази умора се преживява само няколко пъти годишно.

 

Детските рождени дни

Все по-често детските рождени дни се празнуват в специализираните детски центрове. Те са нарочно обзаведени за целта. Тяхна грижа са лакомствата и украсата. Разполагат с аниматори, на които работата им е да забавляват гостенчетата. Има място за всичко и всички.

Ако разполагате с подходящ терен на открито, организаторите ще изпратят екипа си при вас и хлапетата ще преживеят най-невероятната история с клоуни, феи, спайдърмени и каквото още ви душа иска. Самите родители оценяват този вариант на празника много високо.

 

 

Защо да не празнувате така и празниците за възрастни 

Редно е и вие да празнувате на собствения си празник, вместо по традиция да се превръщате в черноработник от обслужващия персонал. Изберете ресторант – всяко самоуважаващо се заведение поддържа екип за организиране на събития.

В зависимост от характера на личния ви празник можете да подберете стила и атмосферата за него, типа кухня, менюто, музиката. С удоволствие ще ви подготвят цяла програма, ако е такова желанието ви. Ще бъдат задоволени специфичните вкусове и предпочитания на гостите ви – на вегетарианците и дори на веганите.

Дали става дума за годишнина, рожден или имен ден, важно семейно събитие като кръщене и годеж и дори за родови срещи – оставете грижата на професионалистите, а вие се забавлявайте.

Ще кажете, че е скъпо? То е, само защото нямате навика да остойностявате собствените си нерви, труд и дискомфорт.

 

Големи събития като родови и съученически срещи

Това също са лични празници, но са с доста повече участници и по-сложна организация. Освен това гостите пристигат от различни места и повечето от тях ще имат нужда от настаняване. Затова можете да изберете услугите на хотелски комплекс.

А ако изискванията ви са по-специфични, потърсете агенция за организиране на събития. С нея можете да коментирате програмата, музиката, заснемането, ритуалите. Тя ще ви осигури добри пакетни цени за храна, нощувки, транспорт и т. н.

 

Време е да започнете да празнувате собствените си празници!