Празненствата, независимо дали са лични или корпоративни, изискват подходящо място за провеждането си. И изборът на това подходящо място си има определени тънкости. Подценяването им може да заложи на карта успеха на тържеството.

 

Прилики и разлики по отношение на залата при корпоративни и лични празници

Независимо дали поводът е личен или корпоративен, изискванията към залата много си приличат. Необходими са маси, удобни столове, дансинг и/или сцена – за изпълнителите, за илюзиониста или каквото сте предвидили. Необходимо е също декорирането на помещението да създава подходяща атмосфера за конкретния празник. Колкото повече оригиналната визия се доближава до търсеното внушение, толкова по-малко ще ви струва украсата.

Все пак, между личните и фирмени тържества разликата е съществена. При корпоративните рядко се случва да има конкретна личност, която трябва да е в центъра на вниманието и съответно да има специално място, видимо от всички страни. Докато при частните празненства почти винаги има един или неколцина, които са в центъра на вниманието – младоженци, юбиляри, рожденици, именици и т. н. и подредбата на залата трябва да е съобразена с това.

 

Колко голяма да е залата

Тя винаги трябва да е малко по-голяма от необходимото – колкото да може да се движи човек спокойно и да се посрещне евентуално някой непредвиден гост. Но наистина малко по-голяма – в противен случай ще изглежда полупразна и ще кънти. Ако няма обособен дансинг и/или сцена, предвидете достатъчно място за тях. Не пропускайте да се осведомите, дали ще можете да ползвате външните пространства около залата.

 

зала Силует хотел Маринела                        Зала InCanto, HolidayInn

Зала Силует, хотел Маринела                                      Зала InCanto, Holiday Inn

 

Какво е празник без музика и забавления

Ще е по-удобно, ако в помещението, което наемате, има монтирана озвучителна техника, пулт за ди джей и/или място за жива музика. Ако екипът ѝ ви предложи цялостна програма, запознайте се в подробности с нея, преди да приемете.

 

Вентилация, климатизация и осветление

Минете през избраната зала и проверете лично отоплението/охлаждането и    вентилационната система. Те са определящи за комфорта на гостите ви.                       Зала InCanto, Holiday Inn

Не забравяйте осветлението. От него ще зависи качеството на снимките, но и настроението на празника.

 

ВиноХраната и напитките

Това е най-голямото перо в бюджета. От тях до голяма степен зависят преживяванията и спомените на участниците. Ако наемате зала в ресторант или хотел, най-вероятно ще ви предложат и подходящо меню – поне два варианта. Уточнете предварително могат ли да приготвят, ако се наложи, вегетариански, безглутенови и т. н. блюда.

Важен въпрос е дали ще можете да внесете свои напитки/вино, домашни сладки, торти, мезета и разядки. Дискутирайте го специално. Когато залата не е част от комплекс с кухня, може би собствениците ѝ ще ви предложат свои партньори за кетъринга или ще трябва да си го осигурите сами.

Обслужването

Осведомете се колко човека от гостите ви ще обслужва един сервитьор. Ако са твърде много, сервирането ще става бавно, ще се проточи във времето, ще се отрази на настроението и ще предизвика пробойни в предварителния план на тържеството.

 

Цената

Когато смятате, че сте намерили идеалната зала за своя празник, преговаряйте за цената. Уточнете еднозначно какво влиза в исканата сума. Понякога на пръв поглед тя изглежда голяма, но ако е пакетна, вероятно ще похарчите още повече, ако плащате за всяка получавана услуга поотделно. Подпишете договор и капарирайте. В случай, че отсрещната страна отказва да се обвърже с крайна цена и договор, по-добре потърсете място другаде, за да избегнете ядове и проблеми в последния момент.