Виненият туризъм е възможност да усетите виното по нов начин. Той ви позволява да се запознаете с дългия път от зарязването, през гроздобера до тайнственото шушукане в дълбоките изби. Професионалисти ви учат да разбирате езика на рубинените отблясъци, силата на младото вино и замайващите аромати на отлежалата достолепна напитка.

 

Защо да практикувате винен туризъм

 

Виненият туризъм не само ви води по непознати места и ви среща с непознати хора. Той събужда емоции, които няма как да преживеете в ежедневието си. Всяка глътка вино, която докосне небцето ви, разказва своя история – за студ и мраз, за жарко слънце, за лепнещи от сладост гроздове, за свещенодействия в тъмни и хладни изби.

 

Умели сомелиери споделят с вас как се правят купажи, как се съчетават сортове, реколти, вкусове и аромати, за да се получи зашеметяващо вино. Показват ви как да разчитате тайните му послания, да долавяте скритите нотки и мимолетни ухания, да различавате добрата напитка от ерзаца.

Дава ви възможност да пазарувате от класни колекции вино за скъпи моменти с близки и приятели.

 

Какви са условията за винен туризъм у нас

Всяка винарна има своята атмосфера. Най-често те са сред лозовите масиви. Отличават се с оригинална архитектура и визия. Представляват модерни комплекси за производство на вино и повечето имат зали за дегустация. Някои разполагат с малка или по-голяма хотелска част, предлагат вкусна храна и специално разработени многостепенни винени менюта. Има и такива, които осигуряват на гостите си допълнителни преживявания и развлечения.

Когато избирате маршрута си, накъдето и да тръгнете в България, можете да съчетаете своя винен тур с посещение на природни и исторически забележителности. Само имайте предвид, че за повечето винарни е необходима предварителна резервация.

 

Дестинации за винен туризъм

Въпреки че в цялата страна масово се отглеждат Каберне Совиньон, Мерло, Памид, Шардоне, Димят, Ркацители, Траминер и някои други сортове, различните климатични и почвени характеристики определят и различните характеристики на произвежданите вина. На тази база у нас са обособени пет лозаро-винарски региона. Всеки от тях, освен примамливите обекти за винен туризъм, има своите особености, културно-исторически и природни забележителности, които ще направят винения ви тур по-богат и наситен с преживявания:

 

  • Южният регион съвпада с Тракийската низина и граничните ѝ планински склонове, включително част от Сакар. Винарните, в които ще ви посрещнат с радост, са десетки. Отличителни са вината от Мавруд и Каберне Совиньон.

Не пропускайте да посетите древния тракийски комплекс на „Четиньова могила“ над Старосел. Там ще видите винарско съоръжение от преди две хилядолетия и половина. А  в подножието ѝ е комплексът за винен и СПА туризъм „Старосел“.

 

  • Югозападният регион следва долината на река Струма. Най-притегателен за почитателите на винения туризъм е Мелник, но той далече не е единственото място, където можете да дегустирате вино от прословутата Широка мелнишка.

 

  • Подбалкански регион – освен рози, по южните склонове на Стара планина и подбалканските полета виреят лозя, от които се произвеждат класни вина – най-вече бели, но и червени. Верни почитатели си има Карловският мискет.

 

  • Източен – простира се покрай морския бряг. Климатичните и почвени условия благоприятстват реколтите с високо съдържание на захар – предпоставка за превъзходни сухи и полусухи вина. Характерни сортове са Юни блан, Совиньон блан и др.

 

  • Северният обхваща Дунавската равнина от Стара планина до Дунав. Отличителен сорт за региона е Гъмзата. Отглеждат се също Алиготе, Шардоне, Мускат отонел и т. н.

 

Февруари е месец на виното. И е време за винен туризъм – с приятели, с екипа от офиса.

А можете да проведете и следващия си тиймбилдинг в залата за дегустации на избрана винарна. Обадете ни се, ще ви помогнем с организацията.