Организирането на интересен и полезен тиймбилдинг е отговорна и трудна задача. За да е разнообразно събитието, освен официална част, е необходимо да бъдат организирани и допълнителни мероприятия като например игри за тиймбилдинг.

Повечето организации осъзнават, че техният успех в голяма степен зависи от служителите им. Най-добрите екипи обикновено блестят с умения за успешна комуникация, решаване на проблеми, фокусиране върху важното, креативност, лоялност и лидерство. Моралът и мотивацията също са важни. Но тези качества и силни страни не са заложени по рождение. Те се култивират.

Експертите по тиймбилдинг са открили, че комбинацията между ученето по забавен начин е най-ефективна за по-добро представяне, счупване на бариерите и разкриване на скрития потенциал на всеки.

За успешно постигане на тези цели са нужни подходящи игри за тиймбилдинг.

Без значение дали целта ви е да разчупите леда, да стимулирате креативността, да съдействате за по-добро решаване на проблеми, или просто за забавление, тези игри за тиймбилдинг са идеални за вашето събитие.

Игри за тиймбилдинг тип айсбрейкър

Дори да имате изцяло нов екип за менажиране или да добавяте нови членове до вече съществуваща група, създаването на подходяща ситуация за опознаването им без стрес е идеалното начало. Повечето игри за тиймбилдинг тип айсбрейкър не се нуждаят от допълнителни материали, а времето за осъществяването им е около 20 минути. Ето и някои интересни предложения на игри за тиймбилдинг:

1.Истина и Лъжа

Подходяща за: малки до средни групи

Време: 10-15 минути

Необходими материали: Няма

Участниците сядат в кръг с лице един към друг. Всеки от участниците казва 3 истини за себе си и 1 лъжа. Лъжата трябва да звучи реалистично. Избират се други играчи, които да познават кое е „истина“ и кое „лъжа“.

Тази игра е лесна, приятна, разчупваща леда и позволяваща на участниците да научат интересни и полезни неща за колегите си.

2.Един въпрос

Подходяща за: малки до средни групи

Време: 15-20 минути

Необходими материали: Няма

Разделете участниците в отбори и ги попитайте: „Ако можехте да зададете само 1 въпрос, за да разберете дали човека е подходящ за (тук избирате темата, напр: за работа в сферата на.. или друго), какъв би бил вашият въпрос?“. Този въпрос е подходящ за интервю за работа, предлагане на нова стока на клиент или друго.

Тази игра демонстрира колко е важно от задаването на правилните въпроси и също така подчертава различните приоритети. Тя е добър начин да разберете как мислят вашите колеги.

Игри за тиймбилдинг с фокус върху креативността

Тези игри за тиймбилдинг ще помогнат на вашите служители да отключат своята креативност и да работят заедно.

3.Скултура от балони

Подходяща за: малки до големи групи

Време: 15 минути

Необходими материали: балони, лента, маркери

Разделете участниците в малки групи от по 3-4 като бъдат от различни отдели на вашата фирма. Съотборниците трябва да работят заедно, за да създадат „скулптура“ от балони, която да изобразява техния екип.

Тази игра дава възможност на участниците да изразят своята креативност, да се забавляват и да работят рамо до рамо за осъществяването на обща кауза.

4.Какво имам на бюрото?

Подходяща за: малки групи

Време: 1 час

Необходими материали: хартия, химикали, разнообразни предмети

Нека всеки от участниците да донесе случаен предмет от своето бюро без да казва какво е. Трябва да използват този обект като основа за нов продукт, за който ще създадат лого, бизнес план и слоган. Всеки участник ще се изреди да представи своя продукт пред останалите с презентация както намери за добре.

С помощта на тази игра ще задвижите креативната мисъл на своите служители. Играта подчертава важността на подходящ маркетинг в бизнес средата, давайки шанс и свобода на всеки да осъществи идеите си.

Игри за тиймбилдинг за разрешаване на проблеми

Тези игри за тиймбилдинг за разрешаване на проблеми ще помогнат на вашите служители да мислят отвъд границите, справяйки се с всеки проблем. Освен това, като бонус, в тази игра се работи и върху уменията за успешна комуникация.

5.Паяжината на паяка.

Подходяща за: малки до средни групи

Време: 20-30 минути

Необходими материали: въжета и канап

За тази игра използвайте открито пространство, навън, ако времето позволява, или в салон, социален хал, или друго подобно помещение.

Вържете 2 големи въжета във формата на правоъгълник, за да оформите периметъра на паяжината на паяка. Добавяйте малки въжета (или канап) около паяжината, като имайте предвид, че трябва да е достатъчно голяма, за да има място за всички да влязат вътре. Участниците трябва да работят заедно, за да отведат всички от отбора през паяжината, като само един човек има право да минава през дупката. Ако някой настъпи въжето, цялата група трябва да започне приключението от самото начало.

Тази игра изисква голяма доза отборна работа и планиране. Насърчава се участниците да решат проблема бързо и по най-ефективния начин.

6.Игра с картинки

Подходяща за: малки до средни групи

Време: 30 минути

Необходими материали: картинки, нарязани на парчета

Принтирайте картина, която да е произведение на изкуство, образ на герой или нещо друго, което е добре познато за всички. Нарежете я на квадратчета за всеки участник. Инструктирайте всеки участник да създаде реплика на неговото/нейното парче, което трябва да е 5 пъти по-голямо от оригинала. След като репликите са създадени, оставете участниците да работят заедно, събирайки парчетата от големи пъзел в едно.

Тази игра установява връзка между парчетата от пъзела и хората в работна среда като акцентира върху това, че всяка малка част е от значение за голямата картина и целия процес. Изключително полезна и интересна игра за тиймбилдинг, благодарение на която се работи върху комуникационните умения на всеки и намирането на решение във всяка ситуация.

За още идеи за тиймбилдинг прочетете: Време е за тиймбилдинг – 10 полезни и забавни игри – /Част II/