Слънцето грее меко, из въздуха се реят свилените нишки на паяжините, носи се аромат на ябълки и непревряло вино. Есен е и е време за сватби. Да, организаторите на сватбени тържества твърдят, че през последните години все повече двойки избират точно есента за своя голям ден.

 

Сватба през есента Има поне три важни причини сватбата ви да е есента

Сезонът на отпуските и пътуванията е приключил. За сравнително дълъг период няма големи празници, свързани с пътувания. Учебната година е започнала. И от тези обстоятелства следват поне три важни предимства за есенната сватба:

  • по-лесно е да резервирате желаното място за желаната дата;
  • по-евтини са хотелите, заведенията, полетите;
  • всички са се прибрали у дома, без особени ангажименти извън работата и готови да ви гостуват.

А ако се замислите, точно тези фактори – датата и мястото, бюджетът и гостите – най-трудно се съгласуват при планирането на една сватба.

 

 

Допълнителни предимства на есенната сватба

Горещините са отминали

Дали сватбата ви ще е през ранната есен или през късното циганско лято, дори и да грее ярко слънце, няма и помен от горещини, няма рискове за размазан грим, провалени прически, издайнически влажни петна по тоалетите от пот. Няма нужда от засенване и климатици. Гостите (и самите вие) са много по-склонни да се впуснат във вихрени танци и веселие.

 

Есенна декорация за сватбаРазчитате на естествена декорация

При сватбите на открито до голяма степен можете да разчитате на естествена декорация. Преливат се цветове от зелено през златно до керемидово, от марсала (винено) до шоколадово. В градините все още цъфтят далии, астри, декоративен слънчоглед. Изумяват с невероятното си разнообразие хризантемите, декоративните треви и храсти, греят свещичките на кърпикожуха. Тикви, нарове, ябълки, глог и шипка с яркочервени плодчета ще придадат на украсата чар и индивидуалност.

 

Получавате шанс за разнообразно и оригинално меню

Изобилието от есенни плодове и зеленчуци дава възможност за впечатляващи и леки ястия напълно в духа на здравословното хранене. Глазираните ябълки, печените круши със синьо сирене, тиквените деликатеси ще накарат гостите ви дълго да говорят за тях. При по-хладно време можете да поднесете топли напитки – греяно вино с плодове и подправки, чай, шоколад.

 

Подходящи за подаръци са малки бурканчета с пресен мед или домашно сладко.

 

Особеностите на есенната сватба

Макар че краткосрочните метеорологични прогнози стават все по-точни, никой не планира сватбата си за десетина дни. Затова е добре да организирате нещата така, че тържеството да протече блестящо и при слънце, и при дъжд. Не че това не е валидно и за лятото, но за разлика от тогава, при дъждовно време наесен със сигурност ще е хладно. Добре е да го имате предвид – и заради гостите, но и заради вашия собствен комфорт.

 

Сватба през есентаТоалетът на есенната булка

Разбира се, че няма проблем да облечете класическата бяла булчинска рокля! Но нека все пак да е с дълъг ръкав и по-топла подплата. Задължително предвидете подходящо болеро, сако, пелерина или шал.

Много често есенните булки са цветни – особено вторият тоалет. Но дори да устоите на изкушението и да сте в бяло, нека букетът ви да е цветен. Голям или малък, компактен, или раздвижен – изберете любимите си есенни цветя, добавете ефектни треви и зелени клонки.

Женихът също може да замени черния, сив или син костюм с наситено зелен, бриг, дори каки – ако е по-смел.

 

Можете да използвате характерните особености на есента за да превърнете сватбата си във фантазно тържество, повлияно силно от сезона. Но всъщност – това изобщо не е задължително. Каква да е сватбата ви, зависи не от това, кога ще се състои тя, а от вашите представи!