Може би ви се струва твърде рано да говорим за коледното парти – дотогава има почти три месеца. И все пак, когато става дума за Коледа, никога не е достатъчно рано.

 

Планирайте коледното тържество подробно

Независимо дали иде реч за голяма компания или за малка фирма с неколцина заети – планирайте! Не оставяйте нищо на случайността, ако искате смислен празник, носещ радост и удоволствие на всички, а не отбиване на номера. Голямата компания има много служители, а това означава сериозен бюджет, подходящо място и сложна организация. Малката фирма обикновено е със силно ограничен ресурс и затова по-рано трябва да потърсите изгоден вариант за празнуване.

 

КолеЗапочнете с датата, на която ще е партито

Няма начин да резервирате подходящо място при изгодни условия, докато не уточните датата на провеждане на събитието. Ако пък каните важни гости, ще трябва това да се случи достатъчно рано, преди да е запълнен календарът им за празниците. Затова побързайте с определянето ѝ.

 

Не планирайте, без да знаете бюджета

Без да знаете финансовата рамка на празника, на практика няма как дори да планирате. Бюджетът ще определи дали ще заведете екипа за 2-3 вечери в популярен курорт, в заведение от среден ценови клас, или ще празнувате в конферентната зала на фирмата.

 

Резервирайте мястото отрано

Разбира се, мястото е определящо за всяко събитие. Но от особена важност е за коледното парти, когато най-важни са атмосферата, програмата и настроението, което създават те. Не бива да подценявате храната и напитките. Дали ще имате бюфет на самообслужване или няколкостепенно меню, поднесено от сервитьори, качеството на храната трябва да е добро и е препоръчително да осигурите минимум два варианта – месно и вегетарианско меню.

Резервирайте заведението (залата, хотела) веднага, щом ви допаднат всичките условия, които то предлага – включително и цената. Независимо дали ще го наемете цялото или ще запазите само няколко маси, не протакайте, освен ако не очаквате по-добра оферта. Но дори тогава не изчаквайте дълго – в този период търсенето е огромно.

 

коледно партиНякои тънкости при организацията на коледното парти

Умеете ли да се пазарите

Колкото по-висок бюджет имате, толкова по-вероятно е той да не ви стигне – високият бюджет се отпуска или за много хора или за луксозно събитие. Налага се да пресмятате добре всеки разход и да се пазарите здраво за по-добра оферта.

Практиката показва, че обикновено използването на услугите на професионалисти за организиране на коледното парти осигурява по-ниски разходи при по-добър празник със запомнящи се преживявания за присъстващите. Това се случва, защото професионалните организатори на събития познават добре пазара, работят със заведения, хотели и зали постоянно и разчитат на преференциални цени. Пък и винаги могат да ви предложат подходяща алтернатива на избраното от вас място.

 

коледна заряИзисквайте потвърждение за присъствие

Предварително информирайте хората си, дали могат да вземат със себе си съпруг или приятелка. Изисквайте потвърждение за присъствието им до ясно определен срок. Това ще позволи да бъдете много по-конкретни в планирането и организацията на събитието и ще предотврати излишни разходи.

 

Определете ясни граници на празника

Въпреки че е парти, то все пак се свързва с името на фирмата ви и трябва да се следват определени фирмени политики и правила. Става дума за облекло, начин на поведение, консумация на алкохол, за стриктно спазени начален и краен час и т. н.

 

Колкото и рано да започнете с организацията на коледното парти, винаги някой е започнал преди вас. Затова – не губете време!