In vino veritas

 

Виното е приключение за духа и тялото. То прави човека открит и свободен. Преодолява предразсъдъци и надмогва изкуствено поставените граници. Изравнява и обединява сътрапезниците. Има хилядолетна история и носи в себе си слънцето, силата на земята и любовта на създателите си.

Не е нужно да търсите корените на жизнената му сила в далечни страни. Достатъчно е да се докоснете до зиданата преди повече от 25 века винарска вана на „Четиньова могила“ край Старосел или да чуете магическия шепот на ферментиращата шира през октомври в някоя селска изба. И макар че от две хилядолетия го освещават в църковните потири за свето причастие, виното си остава неопитомена мистична сила, на която всички сме подвластни.

 

Виното като структурообразуващ фактор на събитието

вино и събитияВсяко събитие си има повод, цел и задачи. Независимо дали става дума за семеен празник в тесен кръг или за професионално организирано мероприятие като част от маркетинговата дейност на една организация, виното има своето важно място.

На него ще разчитате за успешната неформална част, която трябва да затвърди добрите впечатления на гостите ви. Но то често е и самият повод за организиране на събитието. Доказателство е успешно развиващият се самостоятелен дял от туристическата индустрия – виненият туризъм. Множат се и стават все по-популярни фестивалите и дефилетата, свързани с хилядолетната напитка. Всяка година февруари е посветен на виното.

Каквото и да е събитието, възможността за дегустация приповдига настроението, привлича вниманието и задържа аудиторията мотивирана до самия край на мероприятието.

 

Виното и успехът на вашето събитие

Много са факторите, от които зависи успехът на вашето събитие, и присъствието на виното безусловно е един от тях. Вероятно е излишно да се напомня, че трябва да е качествено. Но освен това трябва да е добре съчетано с храната и поднесено подобаващо.

Искрящата в чашите напитка не само прави добро впечатление. Тя кара гостите ви да се чувстват съпричастни към повода, който ги е събрал. Превръща ги в членове на една общност, подобрява комуникацията между тях и формира добри чувства към домакина. Създава спомени, които ще се разказват дълго сред близки и познати.

Всъщност – нали затова организирате събитието?

 

Виното е мярка за стил

Древната напитка е изключително многолика и вездесъща. Разнообразието се определя от сортовете грозде и качеството му, от начина на заготвяне, от протичането на ферментацията, от степента на контрол върху нея и определящите я фактори, от степента на узряване и така нататък, и така нататък. Познавачите даже твърдят, че дори напълно еднакви според химическия анализ вина могат да се усещат като поразяващо различни. Това създава впечатление за невероятна демократичност на напитката – има подходящо вино за всеки, по всяко време и повод, на всякаква цена.

 

вино и събития

В същото време обаче изборът и начинът на поднасяне издават безпогрешно стил и класа (или липсата им). Неслучайно през последните години образователните курсове за любителите на виното стават все по-популярни и търсени, особено предлаганите от  реномирани институции в гурме света като Le Cordon Bleu London.

 

Затова не оставяйте подбора на виното за предстоящото събитие на случайността. Ако самите вие се чувствате неуверени, ангажирайте познавач, който ще разчита на знанията, опита и сетивата си, а не на етикета или на уверенията на доставчика. Така ще избегнете грешки, които могат да компрометират едно иначе добре подготвено и протичащо събитие.