Долината на Струма е сред най-известните дестинации за винен туризъм в България, но е сред най-благодатните за търсачите на винени преживявания. Район, съхранил своята богата история, автентични български сортове грозде, забележителна природа и качествени вина, с подчертан мелнишки характер.

Той е един от най-топлите региони в България, с безупречни условия за отглеждане на винени лозя, повлиян от средиземноморския климат, в който се отглеждат сортовете широка мелнишка лоза, мелник 55, мелнишки рубин, сандански мискет, мелник юбилеен 1300, керацуда,  и международните – каберне совиньон, мерло, сира, вионие, совиньон блан и др.

Не, не говорим за вината, които се срещат по сергийки в самия Мелник, или пред къщите на жителите на най-малкия град в страната. Ще Ви разкажем за винарските изби, които отглеждат грижливо своите лозя, възраждат славата на позабравени местни сортове и които предлагат прекрасни условия за винен туризъм за всеки и по всякакви поводи. Изби, чиито вина печелят медали от международни и местни конкурси, и чиито винен туризъм е награждаван от международни и местни туристически структури.

 

Този на пръв поглед малък югозападен регион предлага огромни възможности за винен туризъм, а най-голямото му предимство е високата концентрация на винарски изби, които, освен че произвеждат изключително качествени вина, инвестират в туризъм и отварят врати за винени любители. Винопроизводителите в района, включително и винените проекти, са 18, но само 7 от избите са отворени за посещения.

 

Винен туризъм

 

Чарът на винения туризъм не е в самото дегустиране на определен брой вина. Всъщност това е последния – завършващ етап, а за да достигнем до него изминаваме един дълъг път на познанието, на споделената лична история, на запознанство с региона и хората, които са решили да инвестират, да отглеждат лозя и създават вина. Всичко това извиква спомени от миналото, но и създава нови. Вдъхновява инвеститори, а взаимната работа в избите действа сплотяващо на екипите по време на тиймбилдинги. Кара ни да се гордеем с българското вино и да пожелаем да го покажем на чуждестранни приятели и партньори. Виното и виненият туризъм са културен продукт, който възпитава!

 

Разнообразието от винарски изби и техните туристически услуги правят района силно привлекателен, както за страстните фенове на винения туризъм, така и за семейно пътуващите, организаторите на корпоративни събития, мениджърите с техните екипи, български и чуждестранни туристи, които вплитат виното в своите туристически обиколки. Сватби и други лични чествания все по-често се организират сред лозовите масиви или на открити пространства в избите.

Три от винарските изби разполагат с малки семейни хотели, някои от които дори предлагат и организиран тур до други изби в региона. Всяка от тези винарни има дегустационна зала и възможност да посреща гости на открито, със спиращи дъха гледки, на специално обособени места, изградени беседки или шата сред лозята.

Освен винени турове в избите и дегустации, мероприятията свързани с вино могат да бъдат безбройни. Чисто образователни обучения за дегустация на вина, съчетание на вино с храна, слепи дегустации, участия в гроздобер или други агротехнически мероприятия и групови физически игри за сплотяване на екипа. Виното намира своето място и по време на семинари и конференции, вкарвайки висока добавена стойност на събитието, престиж и запомняща се емоция.

 

Съвместно с нашите партньори от WineTours.bg, които познават избите и възможностите им за винен туризъм, можем да организираме Вашето незабравимо лично или корпоративно винено преживяване.  Свържете се с нас да ви разкажем, повече!

 


Материала е изготвен от Красимира Кодукова от WineTours.bg