Морската столица е еднa от най-популярните дестинации за организиране на различни по мащаб и тема събития. Близостта до морето и курортните зони, наличието на подходяща инфраструктура и множество места, както и добрата достъпност на града (по въздух, суша и вода), го правят привлекателен не само за вътрешни, но и за международни събития (фестивал Варненско лято, Любовта е лудост, Международен балетен фестивал, Световно първенство по волейбол, разнообразни научни и популярни конференции и семинари). Освен това, относителната отдалеченост от София допълнително дава възможност за по-концентриранo регионално развитие и избягване на дублиране или канибализиране на събитията.

През 2021г Варна празнува своя 100-годишен юбилей като морски курорт. Заедно с Ница, градът още в началото на миналия век е показал потенциала си за развитие в туризма. В рамките на 100 години наистина Варна се трансформира в популярна дестинация, културен център, атрактивна за туристи и бизнесмени.

Малко статистика от преди пандемията – област Варна отчита над 1,2 млн. туристи за 2019, които са реализирали близо 6 млн. нощувки и над 320 млн. лв. приходи. Всичко това благодарение на 468 заведения за настаняване в областта, които притежават над 70 хил. легла (НСИ, 2020). Въпреки, че КОВИД-кризата драстично промени картината с международния туризъм и изобщо пътуванията, все пак вярваме, че Варна ще се възстанови много по-бързо и ще си върне предишните позиции.

Палитрата на събития може да бъде изключително богата и разнообразна. До голяма степен за това имат принос както самите клиенти и организатори, така и наличието на подходяща база и места за провеждането им.

Традиционно бизнес събитията са пряко обвързани с допълнителни услуги като настаняване и изхранване на по-високо ниво, поради което най-често хотелите предоставят възможност за съчетаване на провеждането им на едно място.

На пръв поглед учудващо, но във Варна не са много градските хотели, предоставящи конферентни зали (един от тях е хотел Панорама). Това е така вероятно поради близостта на града до големи курорти като Св. Св. Константин и Елена,  Златни пясъци, както и прилежащите зони към града, в които има голямо разнообразие от заведения за настаняване, и съответно богато предлагане на зали, ресторанти, градини и изобщо възможности за организация и провеждане на събития. Все пак, сред предлаганите в града опции преобладават високо категорийните оферти (всички са минимум 4*), като всеки от големите градски хотели предлага по минимум 3 зали, които могат да бъдат конфигурирани с различно подреждане, съответно капацитет, изцяло според изискванията на събитието. Голямо предимство на големите градски хотели в града е централното им местоположение и пешеходно разстояние до централната градска част, Морската градина, както и останалите забележителности. Освен това, всички посочени хотели притежават поне един собствен ресторант, разнообразни барове и множество допълнителни услуги (например спа-център, басейн, фитнес), което им позволява да предоставят комплексна услуга и така още повече да повишат стойността на бизнес събитието. Нека все пак не забравяме, че по-малките бутикови и семейни хотели (например хотел Модус) в града също предлагат качествени услуги, но и повече уют, поради което са по-подходящи за по-малки или частни събития.

 

Varna

Варна – морската столица на България

Две от емблемите на Варна са Дворецът на културата и спорта (ДКС), и Фестивалният и Конгресен център (ФК), като и двете са специализирани места за събития и имат на разположение много зали. Докато във ФК по-типични са масовите културни събития (театър, кино, фестивали, концерти и т.н.), при които логично подредбата на местата е амфитеатрална, в Двореца на културата и спорта преобладават спортни състезания. Но все пак, най-голямата зала в града – зала Конгресна в ДКС (5000 места) си остава най-предпочитаното място за големи концерти и спортни състезания. От друга страна, просторните зали на ДКС дават възможност и да бъдат адаптирани за различни по тематика търговски и културни изложения, със щандове и кътове за демонстрации и семинари.

Разбира се, представления и концерти се изнасят най-много в залите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (Основна сцена и филиал), театър „Българан“, както и в романтичния Летен театър през горещите летни дни.

Изброените по-горе места са популярни и заради използването им главно за публични събития. За по-затворени или частни събирания Варна предлага и по-малки зали, които също са привлекателни и с високо качествени услуги. „Юнашкият салон“, например, бе наскоро обновен и със уникалното си централно разположение и зала на две нива представлява много приятно място за по-малки събития или частни партита. Изключителен интерес като място за провеждане на сватби и корпоративни събития предизвиква също комплекс „Морско казино“. С неповторима локация на самия вход на Морска градина, двата му салона предлагат наистина големи възможности за подреждане и разположение на маси. Панорамните тераси, изисканата галерия, бара и ресторанта допринасят за още по-голямо разнообразие от възможности за всякакви по мащаб и тема събития.

 

 

Varna Opera Варна Опера

Снимка от дрон на Държавната Опера във Варна

Ако търсите още нестандартни места за събития, Градска Художествена Галерия Варна, Археологическият музей, Арт-салона на Радио Варна са прекрасни попадения, популярни сред варненската публика и удобни за провеждането на по-малки, но по-елегантни събития. Наскоро обновеният „Бонкърс“, бивш склад за боеприпаси в район „Погреби“, построен в средата на 19 в., а в последствие рок-клуб през 90-те години на 20 век, предлага уникална атмосфера и неповторимо преживяване за събития от частен или публичен характер.

Отделно във Варна има множество ресторанти – по-големи и по-малки, с градини и различен продукт/тематика. Безспорно сред тях се отличава комплекс „Хоризонт“, който има утвърдени традиции в организацията на сватби и по-големи корпоративни или лични събития. Интересни са някои нови попълнения като ресторант „Изгледа“, от който се открива уникална гледка към града, ресторант „Морска тераса“, разположен на самия бряг на Алея Първа и носещ чара на Стара Варна, както и ресторантите в района на Морска гара, които са чудесен избор за топлите летни вечери – ресторант „Старият чинар“, ресторант „Мистър Баба“, ресторант „БМС-Залива“, ресторант „Клуб на Докера“, ресторант „Долче Амаро“ и др. Тази година пешеходната зона бе допълнително разширена и се появиха още ресторанти – Djanam Steak & Fish, Burrata Italiana, Craft Beer & Meat. Уникално предимство за тях е наличието на голям паркинг, както и пешеходно разстояние до центъра и Морската градина. Освен това, откритото пространство около Морска гара е изключително удобно за провеждане на концерти или събития с открита сцена през лятото.

Морската столица остава чаровна и привлекателна както за разходка, така и за бизнес, културни и спортни събития. Направеният преглед само очертава основните места за провеждането на тези събития, но е единствено въпрос на въображение от страна на организаторите да открият най-подходящото място за всяко конкретно събитие.

В следващата серия от нашите материали ще се спрем по-подробно на възможните места за събития в прилежащите на Варна зони, както и в курортните комплекси.

 

Автор: Мая Иванова, Зангадор ООД