Морската столица е еднa от най-популярните дестинации за организиране на различни по мащаб и тема събития. Близостта до морето и курортните зони, наличието на подходяща инфраструктура и множество места, както и добрата достъпност на града (по въздух, суша и вода), го правят привлекателен не само за вътрешни, но и за международни събития (фестивал Варненско лято, Любовта е лудост, Международен балетен фестивал, Световно първенство по волейбол, разнообразни научни и популярни конференции и семинари). Освен това, относителната отдалеченост от София допълнително дава възможност за по-концентриранo регионално развитие и избягване на дублиране или канибализиране на събитията.

През 2021г Варна празнува своя 100-годишен юбилей като морски курорт. Заедно с Ница, градът още в началото на миналия век е показал потенциала си за развитие в туризма. В рамките на 100 години наистина Варна се трансформира в популярна дестинация, културен център, атрактивна за туристи и бизнесмени.

Малко статистика от преди пандемията – област Варна отчита над 1,2 млн. туристи за 2019, които са реализирали близо 6 млн. нощувки и над 320 млн. лв. приходи. Всичко това благодарение на 468 заведения за настаняване в областта, които притежават над 70 хил. легла (НСИ, 2020). Въпреки, че КОВИД-кризата драстично промени картината с международния туризъм и изобщо пътуванията, все пак вярваме, че Варна ще се възстанови много по-бързо и ще си върне предишните позиции.

Палитрата на събития може да бъде изключително богата и разнообразна. До голяма степен за това имат принос както самите клиенти и организатори, така и наличието на подходяща база и места за провеждането им.

Традиционно бизнес събитията са пряко обвързани с допълнителни услуги като настаняване и изхранване на по-високо ниво, поради което най-често хотелите предоставят възможност за съчетаване на провеждането им на едно място.

На пръв поглед учудващо, но във Варна не са много градските хотели, предоставящи конферентни зали (един от тях е хотел Панорама). Това е така вероятно поради близостта на града до големи курорти като Св. Св. Константин и Елена,  Златни пясъци, както и прилежащите зони към града, в които има голямо разнообразие от заведения за настаняване, и съответно богато предлагане на зали, ресторанти, градини и изобщо възможности за организация и провеждане на събития. Все пак, сред предлаганите в града опции преобладават високо категорийните оферти (всички са минимум 4*), като всеки от големите градски хотели предлага по минимум 3 зали, които могат да бъдат конфигурирани с различно подреждане, съответно капацитет, изцяло според изискванията на събитието. Голямо предимство на големите градски хотели в града е централното им местоположение и пешеходно разстояние до централната градска част, Морската градина, както и останалите забележителности. Освен това, всички посочени хотели притежават поне един собствен ресторант, разнообразни барове и множество допълнителни услуги (например спа-център, басейн, фитнес), което им позволява да предоставят комплексна услуга и така още повече да повишат стойността на бизнес събитието. Нека все пак не забравяме, че по-малките бутикови и семейни хотели (например хотел Модус) в града също предлагат качествени услуги, но и повече уют, поради което са по-подходящи за по-малки или частни събития.

 

Varna

Варна – морската столица на България

Две от емблемите на Варна са Дворецът на културата и спорта (ДКС), и Фестивалният и Конгресен център (ФК), като и двете са специализирани места за събития и имат на разположение много зали. Докато във ФК по-типични са масовите културни събития (театър, кино, фестивали, концерти и т.н.), при които логично подредбата на местата е амфитеатрална, в Двореца на културата и спорта преобладават спортни състезания. Но все пак, най-голямата зала в града – зала Конгресна в ДКС (5000 места) си остава най-предпочитаното място за големи концерти и спортни състезания. От друга страна, просторните зали на ДКС дават възможност и да бъдат адаптирани за различни по тематика търговски и културни изложения, със щандове и кътове за демонстрации и семинари.

Разбира се, представления и концерти се изнасят най-много в залите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (Основна сцена и филиал), театър „Българан“, както и в романтичния Летен театър през горещите летни дни.

Изброените по-горе места са популярни и заради използването им главно за публични събития. За по-затворени или частни събирания Варна предлага и по-малки зали, които също са привлекателни и с високо качествени услуги. „Юнашкият салон“, например, бе наскоро обновен и със уникалното си централно разположение и зала на две нива представлява много приятно място за по-малки събития или частни партита. Изключителен интерес като място за провеждане на сватби и корпоративни събития предизвиква също комплекс „Морско казино“. С неповторима локация на самия вход на Морска градина, двата му салона предлагат наистина големи възможности за подреждане и разположение на маси. Панорамните тераси, изисканата галерия, бара и ресторанта допринасят за още по-голямо разнообразие от възможности за всякакви по мащаб и тема събития.

 

 

Varna Opera Варна Опера

Снимка от дрон на Държавната Опера във Варна

Ако търсите още нестандартни места за събития, Градска Художествена Галерия Варна, Археологическият музей, Арт-салона на Радио Варна са прекрасни попадения, популярни сред варненската публика и удобни за провеждането на по-малки, но по-елегантни събития. Наскоро обновеният „Бонкърс“, бивш склад за боеприпаси в район „Погреби“, построен в средата на 19 в., а в последствие рок-клуб през 90-те години на 20 век, предлага уникална атмосфера и неповторимо преживяване за събития от частен или публичен характер.

Отделно във Варна има множество ресторанти – по-големи и по-малки, с градини и различен продукт/тематика. Безспорно сред тях се отличава комплекс „Хоризонт“, който има утвърдени традиции в организацията на сватби и по-големи корпоративни или лични събития. Интересни са някои нови попълнения като ресторант „Морска тераса“, разположен на самия бряг на Алея Първа и носещ чара на Стара Варна, както и ресторантите в района на Морска гара, които са чудесен избор за топлите летни вечери – ресторант „Старият чинар“, ресторант „Мистър Баба“, ресторант „БМ-Залива“ (част от веригата БМ), ресторант „Долче Амаро“ и др. Тази година пешеходната зона бе допълнително разширена и се появиха още ресторанти – Djanam Steak & Fish, Burrata Italiana, Craft Beer & Meat. Уникално предимство за тях е наличието на голям паркинг, както и пешеходно разстояние до центъра и Морската градина. Освен това, откритото пространство около Морска гара е изключително удобно за провеждане на концерти или събития с открита сцена през лятото.

Морската столица остава чаровна и привлекателна както за разходка, така и за бизнес, културни и спортни събития. Направеният преглед само очертава основните места за провеждането на тези събития, но е единствено въпрос на въображение от страна на организаторите да открият най-подходящото място за всяко конкретно събитие.

В следващата серия от нашите материали ще се спрем по-подробно на възможните места за събития в прилежащите на Варна зони, както и в курортните комплекси.

 

Автор: Мая Иванова, Зангадор ООД