Как хората, компаниите и България реагират на това?

 

22 лектори от 7 държави, 3 панелни дискусии, 2 следобеда, 14 сесии в първата българска конференция growRemotes Summit, посветена изцяло на отдалечената работа и позиционирането на България като топ-дестинация за дигитални номади

 

София, 12 април 2021 г.

 

Как възможността да работим отвсякъде става катализатор на промени в държавните политики и установени работни практики, размествайки пластовете в световен мащаб? Как България може да стане една от най-атрактивните дестинации по света за дигиталните номади? Какви промени настъпват в мозъка ни, когато често сменяме средата, в която работим? Как това променя продуктивността ни и ни помага да станем по-гъвкави и креативни? Дали опцията за отдалечена работа е една от новите топ-придобивки за привличане/задържане на таланти?

Това са малка част от темите на първата конференция в България, посветена на дигиталното номадство и предизвикателствата пред всички, които работят дистанционно: Grow Remotes Summit. Конференцията е на 22-23 април 2021, като кани интересни и изявени български и международни участници.

 

Ковид пандемията провокира редица промени в световен мащаб и една от тях е ускоряването на тенденцията да работим дистанционно. Дигиталните номади (в разширения си вариант – хората, които работят отвсякъде и имат възможност да практикуват своята професия, докато пътуват), вече наброяват десетки милиони души по света, като цифрата се увеличава със стремителни темпове, особено през изминалата една година. Само за този период, броят на хората, които работят отвсякъде е нараснал с близо 50%, а прогнозите са броят на дигиталните номади да достигне до 1 млрд. души до 2035 г. Резултатите от тази тенденция не закъсняват: променят се не само възприятията ни за работа, но също така цели индустрии като туризъм, образование, пазара на труда, сектори като финанси, недвижими имоти, култура и изкуство.

 

„Имахме година, която съвсем категорично ни доказа как адаптивността, способността да поставяме приоритетите си и да се държим ментално здрави са ключови – както за хората, така и за организациите. Някои компании реагираха бързо и настроиха цялата си корпоративна култура към дистанционна работа и никога повече няма да върнат целия си екип в офиса. Много служители преосмислиха приоритетите си и намериха подходящи кътчета за отдалечена работа – близо до природата или на морето“, споделя Милена Хаджииванова, създател на общността growRemotes в България и организатор на growRemotes Summit.

 

 

Тя прогнозира, че хората, които имат възможност да работят отдалечено, все по-често се замислят и за по-отдалечени дестинации, които да тестват за кратко време – стига да предлагат необходимите условия за работа отвсякъде.

Преките наблюдения на Милена Хаджииванова, която също е психолог и коуч, показват как смяната на работното място – макар и за кратко, може да бъде извор на нови знания и умения, повишаване на продуктивността, а също така и отлична възможност да излезем от класическия тим-билдинг, който според нея вече не дава същите резултати както преди. И не на последно място, тази промяна е допълнителен инструмент за стимулиране на креативността и мотивацията на екипите.

Нарастването на популярността на работата отвсякъде води до други важни промени – от работодателски практики, до нови държавни политики. Някои държави са предприели съвсем целенсочени действия, които положително влияят върху икономиката и туризма. Част от тях са ускоряване на дигитализацията на цялата администрация, обособяване на селища за дигитални номади, новопоявяващи се коуъркинг и ко-ливинг пространства и развиване на туризма в благодатни райони за работа от разстояние.

 

Според международно проучване, което класифицира държавите според ‘Digital nomad index’, България се класира на 62-ро място. Оказва се, че стабилната и бърза интернет връзка, както и сравнително евтиният начин на живот не са достатъчни предпоставки, за да бъдеш в челната класация. Щастието на нацията, наличието на разнообразни етноси и склонността на работодателите в съответната държава да наемат служители, които да работят от разстояние са съшо важни за формирането на висок ‘Digital nomad’ индекс.

„Това е една от темите, които ще засегнем на growRemotes Summit – какво можем да направим като държава, бизнес и общество, за да превърнем България  топ-дестинация за хора, които работят отвсякъде. Необходими са целенасочени усилия, които да ни доближат до позициите на държави като Румъния, Естония, Чехия и Словения“, споделя още Милена.

 

Конференцията е безплатна за всички участници, но със задължителна регистрация. Можете да видите програмата тук, а да се регистрирате – тук.  

 

Знаете ли, че:

 17 млн. души желаят да станат дигитални номади в близко бъдеще. (източник: MBO partners)

 • Само в САЩ, дигиталните номади са нараснали с близо 50% от 2019 г. – от 3 млн. на 10.9 млн. пред 2020 г. (източник: MBO partners)
 • Според международни проучвания, 54% от дигиталните номади са над 38 годишна възраст (източник: MBO partners)
 • 54% от дигиталните номади пътуват непрекъснато, а 46% – от време на време (източник: MBO partners)
 • 56% от световната работна сила би могла да изпълнява поне известна част от работните си задължения дистанционно (източник: Global Workplace Analytics)
 • 70% от дигиталните номади посещават поне пет държави годишно (източник: co)
 • 31% от семейните дигитални номади пътуват със своите семейства. (източник: FlexJobs)
 • Повечето дигитални номади работят в компании (35%), след това са хората със свободна професия (28%) или такива със собствен бизнес (18%). (източник: FlexJobs)
 • 72% от дигиталните номади са със завършена бакалавърска степен, а 33% имат магистратура. (източник: FlexJobs)
 • Хората, които имат възможност да работят отвсякъде са с 13% по-продуктивни от тези, които работят само в офиса. (източник:  Stanford Business)
 • 74% от хората биха напуснали настоящата си работа, за да работят за компания, която предоставя възможност за работа отвсякъде. (източник:  Softchoice)
 • Според Digital Nomad Index, най-добрите държави за дигитални номади за 2021 г. са Канада, Великобритания и Румъния.

 

Какви са нагласите на работодателите и служителите в България към работата отвсякъде, как им повлия 2020 г., какво остава най-важно за тях и какво биха искали да променят? Споделете своето мнение в проучването на growRemotes, а резултатите ще разберем на 22 април 2021 г.

 

За организаторите:

 growRemotes e разрастваща се общност, която популяризира предимствата на работата отвсякъде и интеграцията на дигиталното номадство в класическия бизнес модел. Създателите на общността предлагат персонализирани решения за организациите, които трансформират понятия като „ефективност“, „личностно и професионално развитие“, „работа в екип“ и „креативност“, превръщайки ги в част от стратегическите усилия на компаниите целенасочено да планират своето бъдеще.