Последната половин година в условията на световна пандемия КОВИД-19 и масовото преминаване към работа от къщи принуди бизнеса да изработва в движение адекватно на новите реалности поведение. Така се появи виртуалният тиймбилдинг  за екипи, чийто членове се намират физически на различни места, а понякога и в различни часови зони. Той ви дава възможност в критична ситуация да подобрите

 • комуникацията;
 • солидарността;
 • мотивацията;
 • производителността

на отдалечените екипи и да помогнете на служителите си да се чувстват обгрижвани, ценени и свързани с компанията и целите й.

 

Условия, на които трябва да отговарят виртуалните тиймбилдинг дейности

Игрите и активностите трябва да са прости и лесни за разбиране и изпълнение. Те не бива да натоварват допълнително служителите ви и да повишават стреса.

Задължително е дейностите да са включващи – да не оставят членове на екипа извън заниманията поради прекалена сложност, изискване на специални знания и умения, специално оборудване и т. н. Задачата ви е да включите и да консолидирате всички, а не да ги разделите на групи, да създадете повод за негативни отношения и разделение.

Мероприятията трябва да подобрят ангажираността на работещите от къщи служители, да ги развълнуват, да ги накарат да се чувстват приобщени към екипа, към ценностите и целите на компанията.

 

Като цяло виртуалните тиймбилдинг дейности трябва да развиват и затвърждават фирмената култура в условия на отдалеченост.

 

Подходящи места за тиймбилдинг, може да намерите тук.

 

На какви активности да заложите

Веднага се сещате за седмични екипни срещи, отбелязване на рождени дни, виртуални партита, закуски и вечери. Но не пропускайте факта, че когато седмици и месеци наред хората ви работят изолирани, не всички могат да се включат в разговорите и игрите, сякаш нищо не се е случило.

 

Разчупване на леда

Повечето специалисти предлагат специални тестове и въпроси за „стопяване на леда“. Те са едновременно забавни и предразполагащи. Могат да се отнасят до личните предпочитания и преживелици на участниците или до популярни личности и интересни факти.

 

Приключения

тимбилдинг, виртуален, активности, сплотяване, екип

Подобно на тиймбилдингите на живо, виртуалните дават възможност да се разиграват приключенски сценарии; разделени на групи, участниците да воюват, да търсят съкровища, да разследват престъпления. Тук можете да включите и гейминг турнири.

 

Колективни преживявания

Организирайте виртуални ваканции. Заедно в реално време можете да се разходите онлайн в световни музеи, да разгледате известни исторически забележителности, зоопаркове; да гледате филми, да „посетите“ концерти (с Netflix Party). Това пък ще ви даде теми за разговори и обсъждания за следващи видеоконферентни срещи.

 

Виртуални тренировки

Наемете добър треньор, с когото всяка сутрин вашите служители ще започват деня си с гимнастика, упражнения, йога, дори медитация. Вместо външен треньор може да ги води човек от екипа с добра подготовка. Или пък подберете подходящо видео от мрежата.

В източниците на края на статията ще намерите различни варианти на активности за виртуален тиймбилдинг. Някои са простички и можете да ги възпроизведете веднага. Други изискват сериозна подготовка. Вероятно ще ви хрумнат и идеи, по-подходящи за вашия отдалечен екип.

 

 

Ако имате нужда от опитен партньор за оформлението и реализацията на игрите, както и за цялостната организация на тиймбилдинга, ние сме на ваше разположение.

 

Допълнителна информация за виртуални тиймбилдинг дейности:

 1. https://www.paulsquiz.com/free-quiz-questions/complete-pub-quizzes
 2. https://chrome.google.com/webstore/detail/netflix-party/oocalimimngaihdkbihfgmpkcpnmlaoa?hl=en
 3. https://humanresources.columbia.edu/content/team-building-activities
 4. https://miro.com/guides/remote-work/team-building
 5. https://teambuilding.com/services/virtual-team-building
 6. https://blog.spacebase.com/2020/06/08/ideas-for-covid-safe-team-building-activities-part-2/
 7. https://wildsftours.com/virtual-team-building-for-remote-teams/
 8. https://justworks.com/blog/virtual-team-bonding-during-covid-19
 9. https://museumhack.com/virtual-team-building-for-remote-teams/
 10. https://www.hubledigital.com/blog/ideas-keep-team-connected-during-covid-19-lockdown
 11. https://www.impactbnd.com/blog/unique-remote-team-building-activities